Karanténfoci, avagy élmény szurkolók nélkül

Amikor március elején Európába is beköszöntött a koronavírus, Olaszország kormánya először a zártkapus meccseket vezette be, majd ahogy a terjedés mértéke megnőtt, az egész bajnokságot szüneteltette. Az olaszokat követték az angolok is, majd a franciák, és szépen sorban mindenki, és egy hét alatt megállt az egész futballélet.

Az azóta eltelt 3-4 hónap (nekem) kínkeservesen nehéz volt foci nélkül, és szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki tízéves összefoglalókat nézett, hogy meglegyen a napi foci adagja.

Aztán a Bundesliga volt az (a top bajnokságok közül, bocsi nb1), ami először vitt labdákat az üres stadionba, és folytatta a bajnokságot onnan, ahol abbahagyta. Láttunk érdekes dolgokat is, például a gólörömnél nem érhetnek egymáshoz a játékosok. A futball népe persze azonnal felháborodott, mondván, a sorfalnál persze állhatnak egymás mellett, és a szögleteknél is szoros emberfogás van.

Mit nyertünk vele? Tapasztalatot talán, de azt sem sokat, maximum megtanultunk német vezényszavakat, megnézhettük a német stadionokat üresen, és tisztán hallhattuk, ahogy elmegy a stadion felett egy-egy repülő.

Nem, egyáltalán nem volt bajnoki hangulata az egésznek. Valahogy a játékosok sem játszottak úgy, mintha 3 pontért küzdöttek volna. A Ruhr-vidéki derbik történetének leghalkabb összecsapását láthattuk, amit csak a gólok száma mentett meg a teljes unalomtól.

Aztán talán a Lipcse volt az első, ami a hangszórókból játszotta a szurkolók dalait, ami kétség kívül megduplázta a színvonalat. Ezzel egy időben a Borussia Mönchengladbach a székekre a szurkolók képeit rakta (ezt amúgy a Fradi is átvette, csak aztán rögtön, miután belekezdtek, jöhettek hús-vér szurkolók is). Ez inkább szép gesztus volt, mint élmény javító.

A hetekkel ezelőtt újraindult LaLiga viszont mindenkit meglepett. Szurkolók? Nincsenek. Hangszóróból bejátszott szurkolók? Természetesen vannak. Ki vannak rakva karton szurkolók? Nincsenek. Jobb a hangulata, mint egy Bundesliga meccsnek? Igen.

Hogy hogyan? Sevilla-Betis rangadón ugyanis a FIFA 20 fejlesztői a LaLiga-val összefogva virtuális szurkolókat varázsolt a nézőtérre. Amikor a The Athletic lap ezt megírta még napokkal a meccs előtt, mindenki a jól megszokott, jó minőségű FIFA 20 szurkolókat képzelte el a lelátókra.


Amit valójában kaptunk, az végül ez volt:

 

Az internet persze azonnal kifejezte csalódottságát, és elég megosztóvá vált az ötlet. Viszont kétség kívül az egyik legötletesebb újítás, amit a karantén idején láthatunk, úgyhogy azt javaslom: hagyjunk még neki időt.

Amúgy ez a „vetítős” jelenség egyáltalán nem új. A pálya mellett lévő elektronikus táblákra (amiken át szoktak esni néha a játékosok, ha elvesztik az egyensúlyukat) sok országban az eredetitől eltérő hirdetéseket vetítenek. Ez a technológia már annyira kiforrott és annyira modern, hogy nem is tűnik fel az embereknek.

Ha ezt vesszük alapul, még akár jól is elsülhet ez a dolog.

Mi újság a szigeten?

Az frissen visszatért Premier League amúgy szintén a FIFA 20-at veszi segítségül, igaz, csak a néző hangokat veszik kölcsön.

A Sky Sports azt tervezi, hogy választani lehet majd, hogy szeretnénk-e szurkolást hallani, kommentátort, mindkettőt vagy egyiket sem. A csatorna még egy olyan funkciót is létrehoz majd, amiben a nézők választatják ki, melyik rigmus menjen a meccs alatt. Természetesen a másik csapatot szidó dalokat nem lehet majd választani.

Amúgy a Sky ezen kívül még azt is lehetővé tette, hogy ’free to air’ közvetítsenek, azaz mindenki számára elérhető legyenek a meccsek, egész Nagy Britannián belül. Szép gesztus, az fix.

 

Mindenki másképp csinálja

 

Március óta sok megoldást láttunk, ez persze függött az adott országban érvényben lévő megszorításoktól, és a tabella állásától.

Láthattunk óvatosabb franciákat, akik azonnal le is fújták az egész bajnokságot. Voltak meggondolatlan (?) magyarok, akik Európában először, visszaengedték a nézőket a székekbe. A Bajnokok Ligája sorsát az előző cikkemben tárgyaltuk ki. Sok lehetőség volt, és mindig felmerül a kérdés: ki csinálta jól?

A válasz nagyon bonyolult, és mindenki másképp látja a helyzetet. Sajnos ez a vírus teljesen megborította a futballt is, és még nagyon sokat fogunk bosszankodni miatta.

A játékosok szerződése, az átigazolási piac, az új szezonok kezdete. Ezek mind változnak emiatt, és tekintettel arra, hogy minden bajnokság más módszereket alkalmaz, nagyon nehéz lesz újra visszatalálni a vírus előtti útra.

 

 

Képek forrásai: https://e00-marca.uecdn.es/assets/multimedia/imagenes/2020/03/14/15841837044355.jpg

https://cyprus-mail.com/wp-content/uploads/2020/05/borussia-monchengladbach-cutouts-1.jpg

https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2020/06/sun-1-e1591907999203.jpg?strip=all&w=960

https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2020/06/sun-1-e1591907999203.jpg?strip=all&w=960