Timo Werner: Hogy lett a Liverpool kiszemeltjéből a Chelsea zsákmánya?

2017., avagy a kezdetek

 

Jó, az igazság az, hogy Werner 2013-ban került be a német köztudatba, amikor 17 évesen 2 góllal segített a Stuttgartnak legyőzni a Hoffenheim-et, egy 6-2-re végződő mérkőzésen. Majd telt múlt az idő, és végül 2016-ban, a Lipcse lerakott egy 10 Millió eurós csekket a stuttgartiak asztalára, és már vitték is a fiatal németet. 

Have Liverpool done well to swerve Timo Werner? - Football365

De akkor miért 2017 a kezdet? 

Werner már az első lipcsei évében 21 gólt lőtt, de az angol klubok még mindig nem figyeltek fel rá. Aztán jött 2017. március 22-e. 

Németország Angliával játszott barátságos mérkőzést Dortmundban, ami amellett, hogy Podolski utolsó nemzeti színekben lejátszott mérkőzését jelentette, bemutatkozhatott a Lipcse fiatal, technikás csatára is, Timo Werner is.

 A debütálás olyan jól sikerült, hogy nem csak az angol klubok kapták fel a fejüket, hanem más top csapatok is, és mind egyszerre szálltak versenybe a fiúért. 

Hódolók a láthatáron

 

Elsőként a német rivális, Bayern köszönt be Wernerért, és egy 30 Millió eurós üzletet próbáltak kötni az újonc BL induló csapattal, azonban a lipcseiek nem kértek a bajorok pénzéből. A müncheniek nem is próbálkoztak tovább, inkább a Barcelonához fordultak, és kvázi megmentették Coutinho karrierjét. 

Az, hogy a Liverpool mikor jön majd szóba, csak idő kérdése volt. A friss BL győztes vörösök azonnal megrohamozták Lipcsét, és dobálták az ajánlatokat a németeknek. 

Az ex-Dortmund menedzser Jürgen Klopp többször is megkereste telefonon Wernert, hogy megpróbálja rábeszélni a fiút: az Anfielden sokkal jobb. 

 A tactical analysis of how Timo Werner could fit into Klopp's ...

Mi történt azóta? 

 

A koronavírus járvány előtt a Liverpool nem sajnált volna eltapsolni 50 Milliót Wernerért, bár már akkor is voltak kétségek a szerepével kapcsolatban: Befér a Salah-Mane-Firmino trió közé még egy sztár? 

A liverpooli hármas vitathatatlanul a világ egyik legjobb támadó triói közé tartozik. Sőt, ha valamelyikük ki is esik egy időre (sérülés, eltiltás), Saqiri és Origi boldogan vállalnák a játékot. De persze ne hagyjuk ki a nagy veterán Lallana-t sem. Szóval felmerül a kérdés: Szüksége van -e a Poolnak Wernerre? Az alany pontosan tudta a választ. 

Azóta viszont leállt a futball, akárcsak az egész világ. Ez az a játék, amelyik a leghaszontalanabb dolgok közül a leghasznosabb, mégis milliós összegekről beszélünk. A Liverpool esetében pedig ez kritikus volt, és a Wernerre szánt pénz el is repült gyorsan. 

Na és ekkor jött elő egy hívatlan vendég...

Bizonyára mindenki emlékszik arra, amikor az FA annyira megbüntette a Chelsea-t, mint még soha: átigazolás tiltás. A londoni kékek aztán jól megszenvedtek a kialakult helyzettel (mármint a tiltás), a kegyelemdöfést pedig Hazard eligazolása jelentette.

Visszahívták a kölcsönben lévő játékosokat, és (Hazardon és Luizon kívül) minden játékost a klubhoz ragasztottak. Frank Lampard a kezdeti megingások ellenére kitűnően vette az akadályokat, és a top 4-be vitte a Chelsea-t. Aztán ahogy a Poolnál, úgy itt is beütött a járvány. Viszont az átigazolási tiltással "megtakarított" pénzzel így a Chelsea úgy fordította a hátrányát előnnyé, mint még soha senki, és lecsaptak az árván maradt Wernerre. 

 

Ha valakinek rutinos csatárra van szüksége, az igenis a Chelsea, és ezt ők is nagyon jól tudták. Williannak és Pedrónak nyáron lejár a szerződése, a tapasztalatlan tinik pedig nem biztos, hogy szépen muzsikálnának a következő szezonban. Szóval Hakim Ziyech Stranford Bridge-re csábítása után egy újabb nagyágyú kerül(het!) a Chelsea markába.

Azt hiszem erre mondják: Ki nevet a végén?

 

Címkék: Átigazolás