Marcus Rashford 1, Angol kormány 0

„Nem tudja valaki, kivel tudnék beszélni a Kormány étkeztetési rendszeréről?” – Tweetelte Marcus Rashford, a Manchester United 22 éves csatára. Az angol futballista kiakadását az a döntés okozta, miszerint nem kell meghosszabbítani az iskolás gyerekek ingyenes ebéd rendszerét.

Marcus, a gyerekek megmentője

Nem ez volt az első eset, amikor a fiatal támadó a pályán kívül tett jót. Rashford rendszeresen látogat iskolákat, és olyan intézményeket, ahol hátrányos helyzetű gyerekek vannak. Persze az adakozás, és a jótékonykodás is a teendői között van, így az egyik legszerethetőbb focista az angoloknál.

Ezek után tulajdonképpen nem is annyira meglepő, hogy egy két oldalas nyílt levéllel szállt bele az angol kormányba, és több híresség csatlakozott az ötletéhez.

A rendszer maga

 

A brit szigeten a koronavírus miatt bevezetett „nyugtás rendszer” tulajdonképpen annyit jelent, hogy az iskolák hetente kiadnak egy 15 fontos nyugtát, amit az erre jogosultak szupermarketekben költhetnek el, ameddig az intézmény zárva van.

Ezeket a nyugtákat az interneten is be lehet szerezni, de akinek nincs rá lehetősége, annak ajándék kártya formájában szállítják ki. A kormány így azt a lehetőséget teremtette meg,  hogy 1.3 millió angol iskolás ingyenesen étkezhessen a vírus miatt otthon töltött napok alatt.

Vége a bulinak

 

Aztán beköszöntött a nyár, és míg Wales-ben vagy Skóciában a rendszer ugyanúgy él, Anglia nem hosszabbította meg a nyugtás rendszert, azaz nyáron nincs ingyen étel.

„Ez nem a politikáról szól, hanem az emberségről” – Írta Marcus Rashford a nyílt levelében, amit a kormány aztán elutasított. A sportoló megható levelét és tweet-jeit egyre több szervezet és híresség támogatta, és követelték a kormánytól, hogy tegyenek egy „U turn”-t, ami lényegében a terv megváltoztatását, vagy megfordítását jelenti (főleg a politikában használatos szó).

Csavar a sztoriban

 

Rashford azután sem állt le, miután a kormány válaszul megerősítette: nem lesz nyáron ingyen étkeztetés.  A fiatal focistával több lap interjút készített, és rádiókba is meghívták, aminek köszönhetően ismertté vált az egész sztori. Az interneten a #maketheUturn címkével létrejött bejegyzések száma drasztikusan megnőtt, ami a kormány hátán csattant.

Boris Johnson végül nem bírta a nyomást, és beadta derekát, így a kormány kénytelen volt meghosszabbítani a törvényt, hála a manchesteri gólvágónak.

„Nem is tudom, mit mondjak. Nézzétek csak, hogy mi mindenre vagyunk képesek, ha összefogunk. EZ Anglia 2020-ban.” – reagált Twitteren Rashford a hírek hallatára.

 

Amikor egy ország összefog

 

Marcus Rashford esete megmutat több dolgot is:

  • Nem minden focista buta és önző
  • Rashfordnak hatalmas szíve van
  • Ha az emberek összefognak, el lehet érni dolgokat

Elég egy celeb vagy híresség, aki ki meri mondani a véleményét egy jó ügy érdekében, ki mer állni másokért, és már többet tett, mint ha csöndben maradt volna. Marcus nem maradt csöndben, és nem is adta fel, és talán ez az, amit nem csak minden focistának követnie kéne, hanem minden hírességnek, akik nem merik megmutatni igazi arcukat.

Vajon itthon sikerülne egy ilyet kezdeményezés? Vajon ha Lovrencsics Gergő  a Facebook-on kiakadna az ingyen étkeztetés hiánya miatt, hányan támogatnák? Eljutna egyáltalán a Parlamentig? Érdemes ezen elgondolkodni.

Nehéz időket élünk, de Rashford „néhány” tweet-je rengeteg gyerek nyarát tette könnyebbé. A jó hír viszont az, hogy nem kell minden hétvégén vörös mezben rugdosnunk a labdát, hogy jót cselekedhessünk, mi magunk is megtehetjük. Adakozni jó dolog, főleg ilyenkor.

 

Kép forrása:
https://i1.wp.com/sportytell.com/wp-content/uploads/2020/03/Marcus-Rashford-Biography-Facts-Childhood-Net-Worth-Life-1.jpg?fit=1200%2C751&ssl=1