Premier League Beharangozó 29 - El is dőlhet a bajnoki cím?

Kereken száz nappal a Premier League utolsó meccse után (Leicester City – Aston Villa), újraindul a Premier League, és rögtön két meccsel szórakoztatnak el minket angol embertársaink.

  • Aston Villa – Sheffield United (június 17., 19:00)
  • Manchester City – Arsenal (június 17., 21:15)

Tavaly is találkoztak…

 

Ha őszinte akarok lenni, valószínűleg kihagyom ezt a meccset, ha nem szól közbe a koronavírus, és folytatódik a bajnokság. Most viszont annyira ki vagyok éhezve a futballra, hogy minden percét, minden egyes labdaérintést élvezni fogok.

Mindkét csapat idén jutott fel az első osztályba, mindkettő nem kis meglepetést okozva. A birminghamiek tavaly az ötödik helyen zárták a szezont, épp hogy rájátszást érő helyen. Aztán a West Bromot legyőzve,  a Derby County-val csaptak össze a döntőben, így az „oroszlánok” 2016 után ismét megmutathatták magukat a PL-ben.

Azonban lehet, hogy gyorsan el is köszönhetnek az első osztálytól, tekintve a pozíciójukat, és a következő meccsek nehézségét. A tizenkilencedik helyen álló együttesre még vár egy Chelsea, Liverpool, Manchester United, és egy Arsenal elleni találkozó IS, és a bukik sem látnak sok esélyt a bennmaradásra.

Elég lehangoló formában vannak, 5 meccses nyeretlenségi sorozatot „élveznek”, és 13 játéknapon keresztül minden meccsen kaptak gólt.

A Sheffield United tavalyi szereplése a másodosztályban kísértetiesen hasonlít az idei Budafok feljutására. A semmiből jöttek, és másodikként jutottak fel.

A Sheffield története amúgy azért is figyelemreméltó, mert 6 éven át a harmadosztályban raboskodtak, és csak 2017-ben kerültek fel a másodosztályba. Ott is csak két évet töltöttek, és az első év tízedik pozícióját a tavalyi második hely követte.

A siker széria azonban nem állt meg, a kis csapat idei teljesítménye majdnem akkora meglepetés, mint a tavalyi Wolves, vagy az 1993-as Newcastle, akik miután feljutottak, rögtön a harmadik helyet szerezték meg az első osztályban.

Az előző meccseiket tekintve egyértelműen lekörözik az Aston Villát, 6 győztes meccsen vannak túl. A kis csapat taktikáját eddig nem sok nagy csapat tudta feltörni, de az biztos, hogy nem a gólszerzésben a legerősebbek. A 90 perc alatt szerzett átlagos gólok száma csak 0.96, ami az egyik legalacsonyabb a ligában.

Kinek miért fontos?

A Sheffield ezzel a győzelemmel megelőzheti a Manchester Unitedet és a Wolverhampton-t, így az ötödik pozícióba repülve. Ha feltesszük, hogy a City ügyvédeinek nem sikerül meggyőzni az UEFA-t, akkor az ötödik helyen lévő csapat BL induló is lehet. Azért én megnéznék egy Sheffield United – Real Madridot jövőre.

Az Aston Villa természetesen a kiesést szeretné elkerülni, és egy ilyen győzelemmel akár a szurkolók lelkét is megnyugtathatnák: van még remény. Igaz, nem sok, de van. Csak annyi kell, hogy a West ham- Watford-Bournemouth hármas valamelyike kicsit meginogjon, és ezt a birminghami csapat kihasználja.

Tippem: 0-1

El is dőlhet gyorsan

A reflektorfény azonban az esti mérkőzésen van, és nem is akármiért. Amennyiben az Arsenal győzni tud az Etihad-ban, az idei bajnok a Liverpool csapata. Arteta korábbi munkahelyére látogat, és mentorával kell szembenéznie. Vajon le tudja győzni a tanítvány a mestert?  

Tulajdonképpen minden az „ágyúsok” ellen szól, és ezt ők is jól tudják. Az egyetlen dolog, ami a londoniak mellett van, az talán a manchesteri kékek idei botrányos pontrúgásból kapott gólszáma.

Guardiola egyik (lényegében egyetlen) gyenge pontja a szögletek, és egyéb pontrúgások kivédekezése (lásd Tottenham elleni hazai mérkőzés, ahol a 172 centis Lucas fejelt szögletgólt, vagy a manchesteri derbi, ahol Martial lőtt egy szabadrúgás kombinációból egy szép gólt). Az Arsenalnál pedig ott van egy olyan Pépé, akinek a bal lába rendesen el tud sülni egy-egy szabadrúgásnál.

Viszont ne feledjük a City olykor már nyomasztó labdatartási arányait, és hihetetlen lövési mutatóit, amik könnyen megtörhetik az Arsenal gyenge lábakon álló védelmét. Az „ágyúsokra” az sem vet jó fényt, hogy a bajnokság előtti barátságos meccsen kikaptak 3-2-re a másodosztályú Brentford csapatától. Barátságos, de akkor is.

 

Kinek miért fontos?

Az Arsenal idei szezonja legalább annyira felejthető, mint a Macskák Musical 2019-es feldolgozása (ha tehetik, ne nézzék meg!), pedig Arteta igazán tehetne valamit az ügyben. Pépé nem volt olcsó, és ha nincs befolyó pénz az európai kupából, akkor rendesen fel kell kötni a gatyát a londoniaknak.

Az Arsenal támadó szekcióját nem is akárkik akarják elcsábítani, Lacazette-ért és Aubameyang-ért már sokadjára jelentkeznek be top klubok. Márpedig ha Arteta nem tud elcsípni legalább egy Európa Ligát, akkor a két játékos meg fogja gondolni az ajánlatot.

A City részéről egyértelmű a tét. A Liverpool így is bajnok lesz (azt hiszem ez nem meglepetés), de egy hazai vereséggel fog bebizonyosodni? Na azt már nem, Guardiola gárdája biztos nem fogja hagyni ezt.

Tippem: 3-1

 

 

Képek forrásai: https://e0.365dm.com/20/05/2048x1152/skysports-premier-league-return_5000805.jpg

https://alexis.lindaikejisblog.com/photos/shares/5ecfd908386e7.PNG