PL: Csődbe mehetnek a csapatok?

 

Az egyik legtöbb pénzt termelő (és igénylő) bajnokságok egyike, ha nem a legnagyobbika az angol Premier League, viszont a koronavírus járvány komoly pénzveszteségeket hozhat a kluboknak, írja a Deloitte.

 

A járványhelyzet miatt félbeszakadt bajnokságok, és azok csapatai mind komoly hátránnyal fogják kezdeni a következő szezont, és ez az angol klubokat is érinteni fogja.

Ahogy az a diagramon is látszik, messze a PL csapatok kaszálják a legtöbb pénzt évente. Ennek persze a kiugró hányadát a televíziós jogok adják (Sky Sports, BT Sport, ITV, és néha a BBC), viszont tekintve a kialakult helyzetet és a meccsek hiányát, a bevétel sokkal karcsúbb lesz az előző évekhez képest.

Játék a számokkal

 

A bevételeket becslésekkel számolta ki az amúgy kizárólag hasonló statisztikákkal foglalkozó oldal, viszont nem lehetnek messze az igazságtól.

Az így kijött számítások alapján az eddig 5,1 milliárd fontos bevétel helyett csak 4,3 milliárd fontot vihetnek haza a klubok idén, ami majdnem egymilliárdos veszteséget jelent.


Ami viszont vigasztalhatja a csapatokat az az, hogy a stadionok újranyitását követően megnő majd a nézők élő futball iránti kedve (tehát többen mennek ki a meccsekre), és ha figyelembe vesszük az ott lévő árakat (például a Tottenham legolcsóbb éves bérlete kerekítve 305 ezer forint), ha nem is teljesen, de részlegesen javíthatja a statisztikákat.

Ezek azonban csak a következő szezonban várhatók, és addig még egy teljes átigazolási időszak is van, ahol a klubok a nagy nehezen összekapirgált pénzt cserélgetik játékosokért.

Miért ekkora baj ez?

 

A Top 6 csapatoknak (tehát az európai kupában rendszeresen szereplő együtteseknek) annyira nem jelent nagy problémát, viszont például a kiesőknek hatalmas bukást jelenthet.

Ami még megmentheti őket, az a kiesőknek minden évben járó pénz, amit az FA direkt azért ad, hogy ne menjenek csődbe a kieső csapatok. A másodosztály és a PL közötti bevételek között óriási különbség van, és nem egy klub járt pórul az első osztályból való kieséssel (A Leeds United egyenesen a harmadosztályig bukdácsolt, miután kiestek a bajnokságból, még a 2000-es évek elején.)

Azonban egy átlag középmezőnybeli csapat, európai kupa szereplés és kiesési pénz nélkül elég nehezen vészeli majd át ezt az időszakot. Azonban pánikra semmi ok, az FA (na és persze a klubtulajdonosok) zsebében bőven lapul pénz, amivel ki lehet segíteni a bajba jutott klubokat.

Hogyan tudunk segíteni?

 

Az így krízisbe kerülő kedvenc csapatunk megmentésére több módszer is van. A legegyszerűbb metódus a következő: nézzük őket! Ami viszont fontos, hogy ne kalóz oldalakon, félpercenként lefagyó stream-en, hanem fizessünk érte. Számos televíziós csoport kínálja vagy a Digit, vagy a Spílert, van, amelyik mindkettőt, és az ebbe fektetett pénz kis része a klubokhoz kerül.

Ha azonban jobban szeretnénk, hogy közvetlenül a klubhoz kerüljön a pénz, és még élményt is szerezzünk, látogassuk meg a klub weboldalát! Ez persze nem elég, a csapat online boltját böngészve biztos találunk valami kellemeset (a meztől kezdve a kádban használatos kacsáig mindent gyártanak a csapatunk címerével), ezt megrendelve azonnal a klubhoz kerül az elköltött pénzünk.

Ezeket a manővereket amúgy nem kell kizárólag krízis helyzetben megvalósítani, mindig van rá lehetőség.

Forrás: https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/annual-review-of-football-finance.htm

Külön(saját)vélemény

 

Elég furán hangozhat elsőre, de a jelenségnek akár még pozitívuma is lehet.

Ahogy a futball világa pénzt veszít, úgy a játékosok ára is egyre lejjebb kúszik. De miért jó ez? Mbappe ára jelenleg 200 millió euró körül mozog (ez néhány ország gazdaságával összevethető), és akkora sztár most, mint Diego Maradona volt 1984-ben, akit 3 (!) millió fontért vett meg Napoli.

Amit ezzel mondani szeretnék az az, hogy a mai futballban irreálisan hatalmas árakkal dobálóznak a csapatok, és ez egyre magasabbra és magasabbra tört. Lehet, hogy a mostani helyzetben jónak látjuk segíteni a csapatunkon, és szotyiva teleköpni a tévét, miközben a fél éve kimosott sállal a nyakunkban, sörrel a kezünkben énekeljük a klub himnuszát, de felteszem a nagy kérdést: meg kell itt menteni bárkit is?

Lehet, hogy most közhelynek fog hangzani, de sajnos az igazság az, hogy a futball megváltozott. A klubok egy része orosz oligarchák, vagy arab sejkek kezében vannak (ők a tulajdonosok), akiknek a fele nem is ért igazán a futballhoz, csak „játszanak” a klubokkal, mintha sakk lenne. A szörnyű igazság az, hogy mi, rajongók, szurkolók, csak pici porszemek vagyunk ebben a golbális homokozóban.

Képtelenség annyi mezt vásárolni, annyit tévézni, hogy a megmentő szerepében tetszeleghessünk. Éppen ezért a mentési munkálatokat nyugodtan rá lehet bízni a sakkfigurákat mozgató tulajdonosokra. Fogják tudni, mi a dolguk ebben a helyzetben (is).

Visszatérve a vírus okozta veszteségekhez, úgy érzem, hogy ez a lufi (éppúgy, mint a tőzsdén), ami már brutális méretű, ki fog pukkanni a Covid 19 által. Talán az átigazolási pénzek is visszatérnek a földre, ezzel lehetőséget adva kisebb csapatoknak is a fejlődésre.

Hogy aztán ennek egészen pontosan mi lesz a következménye, nem tudom, nem értek hozzá, de ezért vannak a sportközgazdászok.

Na ha valakik, akkor ők biztosan nem unatkoznak majd. 

 

 https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/annual-review-of-football-finance.html

Címkék: Premier League